Прання наматрацника вдома: особливості, рекомендації, корисні поради

Якісний наматрацник, що знімається — практичний аксесуар, здатний захистити ортопедичний матрац від намокання, появи на ньому плям та експлуатаційних забруднень, і запобігти його передчасному зносу. Такі вироби доступні за ціною, зручні у використанні, підходять для матраців на основі піни, пружинних моделей та багатошарових сендвічів. Головне — правильно їх доглядати і прати так, щоб не пошкодити сам чохол і його вміст. А як це зробити, розкажемо нижче.

Які наматрацники можна прати?

В асортименті виробників товарів для сну є наматрацники кількох різновидів, але прати можна не все. Сухе чищення наматрацників показане жорстким моделям та виробам середньої жорсткості з наповнювачем з кокосу або піни. Це пов'язано з тим, що вони досить щільні, маломобільні і при намоканні втрачають свої властивості і деформуються настільки, що подальша експлуатація стає неможливою. Такі аксесуари в домашніх умовах слід чистити пилососом або здавати в хімчистку. А для видалення з їх поверхні локальних плям можна використовувати вологий рушник/серветку і засоб для виведення плям.

Важливо! Навіть при правильному домашньому догляді професійне чищення наматрацника потрібно проводити двічі на рік, здаючи вироби у спеціалізовану хімчистку. Це дозволить зберегти початкові експлуатаційні характеристики та продовжити термін служби виробу.

А ось м'які наматрацники з наповнювачем з вати, бамбукового волокна або поліефірних волокон прання не зашкодить, оскільки їх можна не тільки прати в машині, а й віджимати. Для «бамбука» та поліефірних наповнювачів (до них відноситься холлофайбер і струттофайбер) рекомендоване прання при температурі 30-40°С, без відбілювачів та ароматизаторів, а також делікатний віджимання. А ось вату краще віджимати на високих оборотах, тому що вона при пранні активно вбирає воду і стає важкою. Сушити ж ватяні наматрацники треба дуже ретельно, періодично перевертаючи, щоб наповнювач повністю висох. Інакше в ньому почне розмножуватися пліснява та патогенна мікрофлора.

Правила догляду за наматрацниками виробники розміщують на ярликах виробів у вигляді піктограм. А, щоб отримати професійну консультацію з експлуатації конкретної моделі та допомогу у виборі відповідного виробу з цієї категорії, зв'яжіться з нами телефоном або через онлайн-чат.

Правила прання наматрацників

Незалежно від виду наматрацника існує кілька загальних правил прання таких виробів:

  1. Використовуйте низькотемпературні режими.
  2. Не застосовувати відбілювачі, ополіскувачі, кондиціонери.
  3. Користуватися не порошковими засобами, а гелями чи капсулами, які повністю розчиняються під час прання у прохолодній воді.
  4. Не викручувати вироби руками.
  5. Сушити на рівній горизонтальній поверхні у розправленому вигляді.

Як прати наматрацники з різних матеріалів?

Режим прання наматрацника залежить від якості наповнювача. Вироби з:

Пуху та пера

Пухоперові чохли нормально переносять прання машини, але вони досить об'ємні, так що знадобиться пристрій з великим барабаном (мінімум 7 кілограмів). Інакше якісно прополоскати річ не вдасться. Для того, щоб наповнювач зберіг початковий об'єм, у воду для полоскання можна додати столовий оцет: третина склянки на кожні 10 літрів води.

Шерсті

Вовняні вироби можна прати, але не варто робити це занадто часто. Для обробки в машині потрібно вибирати відповідний режим, а потім необхідно покласти аксесуар у ванну, щоб стекла зайва вода.

Важливо! Вовняні наматрацники не можна відживати і викручувати, а для прання їх потрібно вибирати кошти з ланоліном.

Бавовна

Прання бавовняних наматрацників потрібно виконувати в прохолодній воді, щоб уникнути можливої ​​усадки. Віджимати можна як у машині, так і руками, сушити - у розправленому вигляді, а гладити при температурі 110 ° С.

Бамбука

Бамбукові волокна без проблем стираються в машині, добре переносять віджимання на низьких і середніх оборотах. Але гладити їх не можна, тож перед просушуванням річ ​​треба якісно розправити.

Поліефірних волокон

Об'ємні наповнювачі з поліефірних волокон дуже прості у догляді, і витримують прання та віджимання на будь-яких режимах. Головне - не використовувати порошок, який може просто не вимитися із матеріалу.

Чи можна прати наматрацники з антибактеріальним просоченням?

Моделі з антибактеріальним просоченням користуються високим попитом у алергіків та астматиків, оскільки дозволяють забезпечити якісну гігієну спального місця. Їх теж можна прати, адже функціональне просочення не втрачає своїх властивостей при намоканні текстилю і витримує до ста прань. Що ж до режиму прання, то його треба вибирати з урахуванням якості наповнювача та рекомендацій виробника на ярлику.

Особливості прання непромокальних наматрацників

Водостійкі наматрацники можна прати, але треба враховувати, що вони робляться зі спеціалізованого багатошарового текстилю з інтегрованою поліуретановою мембраною, яка потребує особливого відношення. Прання виконується:

  • при температурі 30-40 ° С;
  • на делікатному режимі;
  • без відбілювачів та кондиціонерів;
  • м'якими засобами;
  • окремо від іншої білизни.

Важливо! Прання водостійких наматрацників актуальне при сильних забрудненнях. А окремі плями краще видалити вологою серветкою чи губкою.

Як вивести плями з наматрацника?

Оскільки наматрацники рекомендовано прати за низької температури, деякі стійкі плями можуть залишитися на чохлі. Тому перед пранням їх треба вивести, використовуючи прості засоби, які є у кожної господині:

  • кров можна видалити перекисом водню, обробивши пляму ватним диском;
  • губна помада легко виводиться за допомогою нашатирного спирту;
  • жирні плями можна прибрати, обробивши тальком, картопляним крохмалем або сіллю;
  • каву, чай, сік можна вивести столовим оцтом;
  • червоне вино краще обробити сумішшю перекису та солі, залишивши її на чохлі на 30-40 хвилин;
  • сеча видаляється сумішшю лимонного соку і солі, але щоб засіб подіяло, його потрібно залишити на плямі на пару годин.

Як позбутися неприємного запаху?

При постійній експлуатації наматрацник може придбати неприємний запах, позбутися якого можна без прання чи чищення. Щоб повернути свіжість, рекомендується замочити чохол у водному розчині харчової соди або солі. Це можна зробити у великому тазі або ванні, а сольовий розчин потрібно приготувати заздалегідь, дотримуючись рекомендованих пропорцій: одна столова несправжня на кожен літр води.

Важливо! Замочувати в сольовому/содовому розчині можна будь-які чохли, крім непромокальних наматрацників із багатошарової тканини - на поліуретанову мембрану така обробка діє негативно.

Чи потрібно провітрювати наматрацник?

Щоб у чохлі не накопичувався пил і не заводилися пилові кліщі, його потрібно регулярно пилососити та провітрювати на свіжому повітрі протягом кількох годин. Відмінний ефект, що очищає, дає провітрювання на вулиці при мінусовій температурі, після якого виріб набуде ще й приємного аромату свіжості.

В наших магазинах представлений великий асортимент товарів для сну, включаючи наматрацники всіх видів. Будь-яку модель можна купити онлайн із доставкою. А ознайомитися з технічними характеристиками та оцінити дизайн різних виробів можна на сторінці товару, що сподобався.